ΚαταΝόησις

Κεφαλά Χριστίνα

Ειδική παιδαγωγός
Το βρήκατε χρήσιμο;
Μοιραστείτε το!

Πως μπορεί η μάθηση να γίνει ευχάριστη και δημιουργική

Κάντε τη μάθηση ευχάριστη γιατί σίγουρα όλοι οι γονείς έχουν ακούσει κάποιες στιγμές τα παιδιά να τους παραπονιούνται πως «είναι βαρετό το διάβασμα» και να αναρωτιούνται γιατί πρέπει να μάθουν όλα αυτά που τους λένε οι δάσκαλοι στο σχολείο. Και είναι αλήθεια πως το καθημερινό διάβασμα και ο όγκος των μαθημάτων τα εξαντλεί και τα απωθεί από τη μάθηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς από το σπίτι για να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει γνώσεις με πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο και να ξεφύγει από το καθιερωμένο χαρτί και μολύβι; Είναι γεγονός πως το παιδί μαθαίνει πολύ πιο εύκολα όταν συμμετέχει και αυτό στη διαδικασία της μάθησης, καθώς αυτή δεν προσφέρεται αλλά κατακτάται από το ίδιο το παιδί.

Αυτή η φράση μας δείχνει τον ενεργητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η απόκτηση της γνώσης, καθώς και ότι τα παιδιά πλέον δεν είναι παθητικοί αποδέκτες της αλλά την ανακαλύπτουν διαρκώς. Παρακάτω δίνονται κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι για να δώσουμε στο παιδί  κίνητρα να ανακαλύψει καινούρια πράγματα, ουσιαστικά και χωρίς κόπο, μέσα από τις καθημερινές μας ενασχολήσεις.

Κάντε τη μάθηση ευχάριστη με τα παρακάτω

  1. Καθημερινές δραστηριότητες: Μπορούμε να προτρέπουμε το παιδί, ιδιαίτερα των πρώτων τάξεων του δημοτικού, να διαβάζει τις πινακίδες την ώρα που είμαστε στο δρόμο ή μια συνταγή μαγειρικής την ώρα που μαγειρεύουμε. Μπορεί επίσης να φτιάχνει τις λίστες για το σούπερ μάρκετ, να διαβάζει και να αναγνωρίζει τις ιδιότητες των προϊόντων (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, τιμή). Για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων είναι σημαντικές οι επισκέψεις σε μουσεία, ζωολογικούς κήπους, θέατρα και επαφή με την τέχνη.
  2. Επαφή με τη φύση: Τι πιο ευχάριστο από το να κάνουμε εξορμήσεις στη φύση και να παροτρύνουμε το παιδί να παρατηρεί γύρω του συζητώντας στη συνέχεια μαζί μας τι βλέπει! Έτσι θα αποκτήσει ερεθίσματα για τον κόσμο που τον περιβάλλει και θα μάθει πράγματα γι’ αυτόν.
  3. Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή: Υπάρχουν διάφορες διαδραστικές ασκήσεις και λογισμικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε (ασκήσεις γραμματικής, ορθογραφίας, αριθμητικής, προπαίδειας, μνήμης), μέσα από τα οποία θα πιστεύει ότι είναι η ώρα του παιχνιδιού!
  4. Προφορικές ιστορίες: Σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας μπορούμε να λέμε προφορικά μια μικρή ιστορία και να προτρέπουμε το παιδί να μας τη διηγηθεί με δικά του λόγια.
  5. Γλωσσοδέτες και παροιμίες: Σίγουρα είναι μια δραστηριότητα που λατρεύουν όλα τα παιδιά και δεν τη βαριούνται ποτέ.
  6. Επιτραπέζια παιχνίδια: Όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Τα οφέλη αυτών είναι πολλά, καθώς πέρα από την οργάνωση, την παρατηρητικότητα και την κοινωνικότητα, μπορούν να προσφέρουν και πολλές γνώσεις. Ανάλογα με το κάθε παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να μάθουν ορθογραφία, ιστορικά γεγονότα, πολιτισμούς και θρησκείες.

Καταλήγοντας, η διαδικασία της μάθησης δεν σταματά ποτέ, ακόμα και αν το θέλουμε. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γίνεται με τρόπους που θα προσεγγίζουν το παιδί και θα του δείχνουν τον δρόμο προς την απόκτησή της. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας οπότε κάντε τη μάθηση ευχάριστη.

Απαγορεύεται η αναδημοσιευση των άρθρων λόγω Πνευματικών δικαιωμάτων...
Scroll To Top